Opis
Lastar je osnov naše filozofije, a to je plodnost.
Istinski poznavaoci vina znaju kako prirodni uslovi mogu uticati na komponente vina. Tlo prepuno peska i gline, uz smenjivanje tri različita vetra sa Gledićkih planina i Juhora, čini zasade na svakoj parceli jedinstvenim, i upravo ta različitost čini Levačko vinogorje autentičnim. Upotreba modernih tehnologija u preradi i vinifikaciji, apsolutno je u službi grožđa, tako da vina uvek prikazuju svoj terroir.
Bez izuzetka, vina vinarije Lastar u svakoj čaši pokazuju moć i bogatstvo Levačkog vinogorja. Vinogradi, zaklonjeni planinama i obasjani suncem, daju snagu i konstantu doživljaja stvarnosti u prostoru. Nekada je tuda prolazila glavna saobraćajnica Balkana, Carigradski drum, a danas se tim prostranstvom širi filozofija Lastara.
Bogat i jedinstven terroir utiče na posebnost naših vina i predstavlja inspiraciju za svaku novu bocu.
Planina Juhor, koja se nalazi istočno od naših vinograda, uslovljava za nijansu hladniju klimu u odnosu na ostatak Levačkog vinogorja. S druge strane odlična ekspozicija omogućava visok nivo osunčanosti tokom celog dana, a nagib terena obezbeđuje stalno strujanje vazduha što povoljno utiče na mikroklimu unutar samih čokota. Visok sadržaj gline u zemljištu donosi mineralnost i širok dijapazon mirisnih materija, a profil zemljišta - do dubine od 7 metara sadrži 5 različitih slojeva. Ovo plodno zemljište sastoji se od površinski glinovitih, do slojeva čistog peska i onih gde je u većoj meri prisutan karbonat. Brežuljkasti tereni i pitoma priroda pružili su nam odlične uslove za uzgoj vinove loze.
U vinariji Lastar priča o vinu počela je upravo tamo gde bi po pravilu i trebalo da počne: u vinogradu. Lastar trenutno ima 32 ha zasada, sa tendencijom proširenja u narednom periodu. Nalazi se na potezu Gaj, u okviru atara sela Sekurič na 300 metara nadmorske visine. O kvalitetu vina razmišljali smo još na početku procesa proizvodnje, te smo za podizanje mladih zasada koristili najkvalitetnije lozne kalemove - proizvedene u Francuskoj.
Posebnu pažnju posvetili smo i izboru odgovarajućih podloga i klonova i zavisno od parcele i sorte koristili nekoliko različitih - trudeći se da na najbolji način predstavimo kvalitet i jedinstvenost Levačkog vinogorja. U prilog tradiciji i kvalitetu, osim mladih zasada, vinarija Lastar poseduje i stare vinograde (Pinot noir i Riesling) podignute još 1976. godine.
Za najbolje rezultate, primenjujemo redukciju i strogu kontrolu prinosa kako kroz kvantitet, tako i kroz kvalitet. Trudimo se da održimo niske prinose što zahteva puno ljudskog rada da bi se blagovremeno uradili neophodni procesi (rezidba, lačenje, defolijacija, proreda grozdova i na kraju kvalitetna berba).
Takođe, kako bismo sprečili uništavanje prinosa, pomoću meteorološke stanice koja je instalirana u vinogradu, detaljno pratimo parametre vremenskih uslova i mogućnosti pojave bolesti i štetočina vinove loze.
Kako je sve počelo...
Kroz prozor njegove uređene kuće gledam okolna brda, napuštene vinograde u podnožju Juhora i otkrivam lepotu zavičaja koja je u mom sećanju nepravedno izbledela. Ta lepota me je često vraćala dedinom dvorištu, zvuku kofe koja brčka po bunaru, mirisu dunja, uz nezaobilaznu bačvu vina u podrumu, gde smo se kao deca krili od batina...
Zvona crkve čujem kao božiju poruku i šapat neba kao znak da dedin lastar, kao najplodniji deo vinove loze treba da pretočim u vino. Sve je počelo iz emocija u dvorištu punom uspomena.
Želja da oživim zemlju, počela je spontano i bez nekog velikog plana.
Krenuo sam od dvorišta i vašarskog konjića, mog teče Spiridona, skinuo sam paučinu sa bakarnih posuda i izglancao kolica prababe Selene, u kojima su se decenijama posle držale vinske šiše ispred kapije za prodaju.
Svake subote plovili smo po uspomenama, da oživimo postojeće i da se ponovo zaljubljujemo u napuštenu zemlju u okolini dedine kuće. Šetnje su bivale sve duže, a želja da se tu nešto započne postala je sve snažnija, a čak je i dvorište komšija otvorilo mogućnost za novi san.
Od prve kupljene parcele, do prvog vina, proteklo je 10 godina vrednog rada, strategije, kišnih meseci, gradova koji su tukli lozu... Uz tim sjajnih mladih entuzijasta i profesionalaca stigosmo i do prvog punjena i međunarodnih priznanja.
Kao što rekoh, sve je počelo krajnje spontano i iz ljubavi. Nemam vinogradarsko poreklo u krvi, ali sada imam nešto važnije, ljubav i strast koju delim sa vama i ono što je najvažnije: vino!
Nazdravlje!
Add a review